30 Mart 2012 Cuma

Hayatta kalma İşaret Verme Doğada Yaşam

Hayatta kalma İşaret Verme Doğada Yaşam


Doğada kaybolduğumuzda bizleri arayanlara bir şekilde varlığımızı ve yerimizi göstermemiz gerekmektedir.Üstelik siz veya bir başkası yaralı olabilir.Yaralı kişilere acil yardım gerekebilir.Bu durumda arayanlara yerimizi belli etmek zorundayız.Havadan yapılan aramalarda siz arayanları net bir şekilde görmenize rağmen,onların sizleri mevcut doğal şekillerden ayırması oldukça zordur.Giymiş olduğunuz parlak ve göz alıcı renkler ihtiva eden giysiler doğada farkedilmenizi kolaylaştıracaktır.Tersi giysilerinizin renginin çevre ile uyumlu olması halinde sizi farketmeleri imkansız hale gelecektir.Doğa gezilerinde yanınızda küçük bir yaşam kurtarma çantası bulundurmanız çok yararlı olacaktır.Bu çantada bulunduracağınız bir lamba,bir düdük gerektiğinde yaşamınızı kurtarabilir.Dağlarda sizi arayanlara sesinizi iletmeniz çok zordur ve ses uzun mesafelere ulaşmamaktadır.Bir çok dağ yöresinde insanlar ıslıkla vadiden vadiye işaretleşmektedirler.Islık çalmayıda öğrenmek gereklidir.Yanınızda bulunduracağınız bir düdükle çok uzak mesafelere işaretinizi iletebilirsiniz.

Bulunduğunuz çevrede yer alan metaryeller yardım istemeniz için sizi yönlendirmelidir.Örneğin bir tekne kazası sonucu bir kumsala ulaşmış olabilirsiniz. Çevreden bulduğunuz taşlarla kuma yazı yazılabilir.Arayanları daima doğal olmayan farklı olan bir şey ilgilendirecektir.


Ateş İle İşaret Verme
Ateş ile arayanlara işaret vermek mümkündür.Dünyada bir şeyin eşkenar üçgen şeklinde yerleştirilmesi İMDAT anlamındadır.Evvelden hazırladığınız kenarları 30 metre olan eşkenar üçgenin köşelerinde yer alan odun yığınlarını uçak veya helikopterin sesini duyunca ateşlemeniz yerinizi belli edecektir.




Yaktığınız bir ateşin üzerine gündüz ıslak ot atmanız bol duman elde etmenizi sağlar.Uzak mesafelerde bu duman farkedilebilir.Geceleyin yakacağınız ateşte yerinizi belli edebilir.




Yanınızda işaret fişeği varsa yerinizi belli etmeniz çok daha kolaylaşacaktır.



Dağda Kurtarma Kodları
Her tekrar arasında bir dakika ara verilmelidir.

Mesaj : S O S (İMDAT)
İşaret Fişeği : Kırmızı
Ses Sinyali : 3 Kısa - 3 Uzun - 3 Kısa
Işık Sinyali : 3 Kısa Işık - 3 Uzun Işık - 3 Kısa Işık

Mesaj : YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR
İşaret Fişeği : Kırmızı
Ses Sinyali : 6 Kez Çok Kısa Aralıklarla kuvvetli ses
Işık Sinyali : 6 Kez Çok Kısa Aralıklarla Işık

Mesaj : MESAJ ANLAŞILDI
İşaret Fişeği : Beyaz
Ses Sinyali : 3 Kez Çok Kısa Aralıklarla kuvvetli ses
Işık Sinyali : 3 Kez Çok Kısa Aralıklarla Işık

Ayna İle İşaret Verme
İşaret aynasının her iki tarafıda aynadır ve ortasında delik bulunur.Böyle bir aynaya sahip değil isek her iki yüzüde parlak bir saç parçası,üzeri folyo kaplanmış bir ağaç parçası da işimizi görür.Bu metaryellerinin üzerine bir delik açmak gereklidir.Bu ayna yardımı ile bir uçağa veya helikoptere işaret verebiliriz.




Aynayı yüzümüze 7-8 cm yaklaştırırız.Ortasındaki delikten, işaret vermek istediğimiz uçağa veya bir tepeye nişan alırız.Bu işlem için işaret verilecek objenin güneşe yaklaşması gereklidir.Nişan aldığımızda delikten geçen güneş huzmesi yüzümüze bir nokta şeklinde gelir.Biz bunu aynanın bize dönük yüzündeki görüntümüzün hayalinde görürüz.Dikkat edilecek husus şudur;nişan hattındaki objeyi kaybetmeden yüzümüze düşen güneş huzmesininin oluşturduğu ışıklı beneği aynayı yavaşça ekseninde oynatarak deliğin üzerine getirmeliyiz.Bunu yaptığımızda ayna güneşten gelen ışıkları yansıtarak hedef aldığımız öbjeye gönderecektir.Pozisyonu bozmadan ve hedefi kaçırmadan,ışığın delikten ayrılmasına müsaade etmeden ayna titretilirse hedefteki kişi parlayıp sönen kuvvetli bir yansıma görecektir.Yanıp sönmesi yansımanın herhangi bir cisimden gelen bir yansıma olmadığını ve birinin işaret verdiğini o kişiye gösterecektir.



Şekildeki kesikli a cizgisi uçağa bakış doğrultumuzdur.İnce kesikli b çizgisi ise yüzümüze gelen güneş huzmesidir.Aynanın bize dönük yüzünde görünen c yuvarlağı yüzümüze düşen güneş huzmesinin hayali görüntüsüdür.Yapılacak iş c yuvarlağını uçağı delikten kaçırmadan aynadaki delik üzerine getirmektir.

İşaret Bayrakları İle Mesaj Verme
Parlak renkli kumaş veya benzeri malzemeleri sopa uçlarına(Semafor Bayrakları) bağlıyarak işaret vermek mümkündür.İki sopa ile oluşturulan mesaj tablosu(Semafor Tablosu) aşağıdaki gibidir.




Mors Alfabesi İle Mesaj
Mors Alfabesi kullanarak mesaj iletmek mümkündür.Bir lambayı kısa veya uzun yakarak mesaj oluşturulabilir.Aşağıda mors alfabesini görmektesiniz.




Mors Sinyali Gönderilmesi

* Tek kelime gibi gönderin ve ara vermeyin.
AAAAA *-Çağrı.Mesajım Var.
AAA *- Cümle Sonu.
EEEEE *- Hata.
AR - Mesaj Sonu.

Mors Sinyali Alınması

* Tek kelime gibi gönderin ve ara vermeyin.
TTTTT *-Sizi Dinliyorum.
K - Hazırım.Mesajı Gönderin.
T - Cümle Alındı.
IMI *- Tekrar Edin.Anlıyamadım.
R - Mesaj Alındı.

Yerden Havaya Haberleşme
Çeşitli malzemeler kullanılarak aşağıdaki şekiller oluşturulabilir.Bu işaretler uluslararası nitelik taşıdığından görüldüğünde ne anlama geldiği anlaşılacaktır.Önemli olan uçaktan görülebilecek boyutta olmalıdır.Bu şekiller parlak giysileri alt alta ve yan yana yerleştirilerek yapılacağı gibi başka malzemeler kullanılarakta oluşturulabilirler.



Havadaki uçak veya helikoptere yerimizi belli ettikten sonra vücudumuz ile ne yapmak istediğimizi ifade edebiliriz.



Yön Belirtme İşaretleri
Kural olarak kaza yerinden fazla uzaklaşmamak gerekir.Çünkü insanların kaza yapmış aracı bulmaları daha kolaydır.Bu yeri terketme zorunluluğu varsa,mutlaka üç ayaklı bir sehpaya bağlanan ip ucuna bir muhafaza içinde gittiğiniz yönü,kişi sayısını,durumunuzu bildiren bir mesaj bırakın.Yürüyüşünüz boyunca çevredeki metaryelleri kullanarak gidiş yönünüzü belirtin.Bu işaretler sizi arayanlara yol göstereceği gibi aynı zamanda yolunuzu kaybedip geri dönmek gerektiğinde size yol göstereceklerdir.Aşağıda çeşitli yön belirliyici işaretleri görmektesiniz.


Photos (Resim 1- 3 - 4 - 5 ) Barry Davies BEM From The Book The SAS Escape,Evasion&Survival Manual Copyright © 2000 . All rights reserved . Copying this material is prohibited.

Photos (Resim 2 - 7- 9 - 10 - 11 ) İ.Kenan Atasavun'un Survival Adlı Kitabından Copyright © 2000 . Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz Kopyalamayınız.