11 Ekim 2008 Cumartesi

Av sahaları özelleşiyor

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. M. Kemal Yalınkılıç, Türkiye genelinde tırnaklı ve kanatlı hayvanların avlandığı 350 avlak sahası tespit ettiklerini, bu sahaların 100`e yakınının plan çalışmalarının tamamlandığını belirterek avlak sahalarının artık özel sektör tarafından işletileceğini söyledi.
Av turizminden Almanya`nın 150, Fransa`nın 89, Macaristan`ın 25 milyon dolar gelir sağladığını ancak Türkiye`nin ise gelirinin hala 5 milyon dolar civarında seyrettiğini hatırlatan Yalınkılıç, bu rakamı yukarlara çekme niyetinde olduklarını belirtti.Yalınkılıç, Türkiye genelinde tırnaklı ve kanatlı hayvanların avlandığı 350 avlak sahası tespit ettiklerini, bu sahaların 100`e yakınının plan çalışmalarının tamamlandığına işaret ederek “Avlak sahaları artık özel sektör tarafından işletilecek. Şu ana kadar 7 avlağı özel sektöre verdik. Türkiye genelinde 2002 yılına oranla av ve yaban hayatından kazandığımız gelir neredeyse 4 katına çıktı. Ancak bu, diğer ülkelerle kıyaslandığında son derece az” dedi.
İlk etapta her tabiat ve milli parka birer ikişer alan kılavuzu istihdam etmeyi düşündüklerini ifade eden Yalınkılıç, “Türkiye genelindeki korunan alanların sayısını birkaç yıl içinde 5 bine çıkartacağız. Bu alanlar için 10`ar kılavuz verirsek 50 bin kişiye iş kapısı açılacak” şeklinde konuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kemal Yalınkılıç, Bakanlığın AB standartlarını dikkate alarak hazırladığı `Avcı Eğitimi Yönetmeliği `ne göre `avcılık ehliyeti` olmayanların avlanamayacağını da açıkladı. Yalınkılıç, avcıların aynen sürücü eğitiminde olduğu gibi kursa gideceklerini ifade ederek “Burada avcılığın felsefesi ve özü, av köpekleri ve avda kullanılan yırtıcılar gibi çeşitli dersler görecekler. Kursun sonunda yapılacak sınavı geçerlerse sertifika alarak, avcılık ehliyetine hak kazanacaklar. Başarısız olanların ise avlanması yasaklanacak. Avcılara verilecek eğitim sayesinde av ve yaban hayvanlarının bilinçli bir şekilde avlanılarak, ekosistemin korunması sağlanacak” diye konuştu.

Hiç yorum yok: