19 Ekim 2008 Pazar

Başarılı Uçar Atışı için ip uçları

Başarılı uçar atışı yada uçan kuşu vurma başarısı her başarıda olduğu gibi, küçük şeylerin doğru zamanda bir araya gelmesi ile oluşur. Aşağıdaki ip uçları bu küçük şeylerin bazılarıdır. Ciddiye alma, pratik, üzerine eğilme, önem verme su kuşu, uçar avcısının daha temiz vuruşlar ( daha az yaralı hayvan ) yapmasını sağlayacaktır.
Av fişekleri
*Hangi doluların yüksek hızlı olduğunu , kullandığınız fişeklerin özelliklerini, gideceğiniz av için uygun numarasını; aynı atış mesafelerinde kağıt üzerinde ( avda kullanacağınız aynı tüfek ve şokla ) yapacağınız denemelerle saçma dağılımını kesin olarak öğrenin.Temiz bir ölüm için yoğun bir saçma dağılımı gerektiğini unutmayın. Fişeğe yabancı olmayın. Şok seçimine dikkat edin.
Av Tüfekleri
*Tüfek uyumu konusuna önem verin.Dipçik uzunluğu , tetik çekme mesafesi tüfek harekete geçtiği sırada gözün uygun yerleşimine izin vermiyorsa doğru nişan hattı oluşturmanız mümkün olmayacaktır.Atıcının nişan hattındaki gözünün doğru yerleşmemesi, gezi düşmüş yivli tüfekle ateş etmek ile aynı sonucu getirecektir.
*Tüfek alırken avda giyeceğiniz kıyafetinizle tüfek seçiminizi yapın.Tişörtle omuzladığınız ve size çok uygun gelen bir tüfek kışlık kıyafetiniz üzerinizde iken size çok uzun gelebilir. Diğer bir çözüm aynı tüfek için, ince giysilerle kullanmak üzere kalın, kalın giysilerle kullanmak üzere ince, 2 farklı dipçik altı almanızdır.
*Full şok su ve uçar avının halen bir çok yayında kabul gören bir parçasıdır.Çelik saçma kullanıyorsanız tüfeğinizin buna uygun olup olmadığını kontrol edin.
Atış Tekniği
*Nişan almayın, doğrultun ve hareket ettirin. Av tüfeği dinamik; kısa mesafe silahıdır. Doğrultulup, savurmak ( swing ) için yapılmıştır.Yivli tüfeklerdeki gibi nişan almayın. Av Tüfeği bantını bir nişan alma parcası gibi kullanan atıcı her şeyi yanlış yapmaktadır. Bazı görüşlere göre av tüfeği üzerindeki bantlar ve arpaçıklar gereksiz parçalardır ve sadece kötü atıcılara hizmet eder.Uçar atışının temeli el - göz koordinasyonudur ve kesinlikle silahla minimal göz temasını gerektirir.
* Kesin olarak hedefe odaklanın. İnsan gözü yakındaki ve uzaktaki objelerin her ikisine birden odaklanamaz. Gözler hedef ile bağlantılı el - göz koordinasyonunun optimal olması için hedef üzerinde odaklanmalıdır. Eğer gözler silahla ilgileniyorsa hedefi net göremeyecektir.
*Eğer gözlüğünüz üzerinde yağmur damlaları duruyorsa önemsemeyin. Bir çok trap atıcısı damlaların arasından hedefe daha kesin olarak odaklanılabileceğini öğrenmiştir. Sürekli gözlük camlarını temizlemeye uğraşmak, dikkati damlalara toplamak sadece herşeyi daha kötü yapar.
*Tüfeği savurmak için vücudunuzu ve omuzunuzu birlikte kullanın. Bu hareket başınızı uygun yerde tutacak ve gözleriniz her zaman hedefinde olacaktır. Eğer silah sadece kol hareketi ile savrulursa bu gözlerinizi hedefinden uzağa itecektir.
*Bir çok atıcı zaman içerisinde; silahlarını kuşlar menzile girdiğinde omuzladıklarında daha iyi atışlar yaptıklarını öğrenmiştir. Hedef menzile girdiği anda silahınızı omuzlamak ile silahın ilk hareketini, yumuşak hızlanan iyi bir savurma için kullanabilirsiniz. Erken omuzlanan silahlar başarınızı azaltacaktır.
*Silahınızı onu kontrol edebilecek yumuşaklıkta tutun. Silahınızı çok fazla sıkmanız, kaslarınızı yoracak, yumuşak bir savurma hareketi yapmanızı engelliyecektir.
*Asla gökyüzününe saçma yağdırmayın, silahınızın menzilini iyi öğrenin.Yüksekten uçan kuşlar optik bir yanılma nedeni ile yavaş uçuyormuş gibi algılanır.Yükseklik arttıkca önleme payını ve savurma hızınızı arttırın.
*Önlemenin ve savurmanın yeterli, herşeyin uygun olduğunu düşündüğünüzde tetiğe basmayı düşünmeyin, basın.
Vazgeçme, erteleme, düşünme.
*Her zaman tüfeğinizle arkadan gelip avı izleyin ve geçin. Bu tetiğe basıldığında savurma hızının uygun olması için zorunludur.Tetiğe bastığınız anla saçmaların namluyu terkettiği zaman arasında, her zaman fark vardır.Tetiğe basıldığı anda savurma hareketinin kesilmesi saçmaların hedefin gerisinde kalmasına yol açacaktır.
*Başınızı aşağıda tutun. Her atıcıda atışının sonucunu görmek için başını kaldırarak hedefe bakma isteği vardır. Başı kaldırmak gözün namlu hattına uygun yerleşimini bozar.
*Savurma hızınızı arttırmayı öğrenin. Uçar hedeflere yapılan atışların çoğunda arkada veya alçakta kalma nedeni ile hedef vurulamaz. Savurma hareketi gerektiğinde agressif ( sert, hızlı saldırgan ) olabilmelidir. Skeet çalışmaları savurma hızınızı geliştirmenizi sağlayacaktır.
*Nerede olursanız olun ayaklarınızın yere sağlam bastığından emin olun. Denge için dengeli bir zemin ilk kuraldır.
*Pratik yapın. Unutmayın Trap atıcıları senede 10000 -30000 mermi kullanmaktadır. Hareketli plakalara yapılan atışlar kim ne derse desin temelde uçar atışları ile kesin benzerlikler göstermektedir.

Hiç yorum yok: