20 Ekim 2008 Pazartesi

KEKLİK MANTISI

Malzemeler:
mantının içinin hazırlanışı-2 adaet keklik,bir baş soğan(çok ince kıyılacak),2 adet yeşil biber(çok ince kıyılacak),,bir çay kaşığıköfte baharatı, bir çay kaşığı kekik,bir çay kaşığı karabiber,bir çay kaşığı kırmızı biber,bir tatlı kaşığı tuz,bir tutam ince kıyılmuş maydonoz.kemiklerinden ayrılmış ve temizlenmiş keklikler kıyma makinasından çekilir yada bıçakla iyice doğranarak yada döverek kıyma haline getirilir.yukarda bahsettiğimiz malzemeler karıştırılarak 3 dakika iyice yoğrulur ve bir kenarda bekletilmeye alınır.yarım paket un içine 2 adet yumurta kırılır, bir çay kaşığı tuz atılır hamur hale getirecek miktarda su ilave edilerek hamur yoğrulur.mümkün olduğu kadar katı ğoğrulan hamur kolay açılması için bir saat dinlendirilir.hamur 3 parçaya ayrılıp top yapılır ve sırayla hamur tahtasında oklavayla açılmaya başlanır,hamur hamur tahtasını kaplayana kadar açılır(yaklaşık çapı 70 cm)açıldıktan sonra 6-7şer cm lik katlar halin de katlanır ve 2cm lik kareler halinde kesilir. kesilen bu hamurların içine daha önce hazırladığımız mantı içi yaşkaşık baş parmak tırmağı üztü kadar konup iki tarafından hamurun uçları birleştirilip hafif kavıs verilir hamur ların içi doldurulduktan sonra bir kenarda bir birine yapışmayacak şekilde dizilir .bu arada 3 litre su bir tencereye konur ve ateşe sürülür su kaynayıncaya kadar beklenir kaynamaya yakın bir tatlı kaşıkğı tuz suya atılır .ve kaynamaya başladığı anda mantılar yavaş yavaş kaynar haldeki tencereye boşaltılır.bu arada 3 tek diş sarımsak bir kapta iyive döğülür ce yarım kg lık koyu boza kıvamındaki yoğurdun içine dökülür ve iyice karıştırılarak bir kenarda bekletilir .bu arada 15-20 dakika kaynayan mantılar pişmiştir suyu süzülen mantıya bir su bardağı soğuk su ilave edilir tabaklara sıcak olarak delikli kepçeyle servis yapılır. servis yapılan mantılar üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür üzerinede tereyağla yada margarinle hazırladığımız biber sosu,domates salçası ve domates karıştırılarak özel yapılan sos dökülür ve üzerine sumak dökülerek süslenir ve afiyetle yenir. TÜLİN YAVUZ

Hiç yorum yok: