22 Ekim 2008 Çarşamba

AVCILIKLA İLGİLİ ÖNEMLİ TEMEL BİLGİLER



Merhaba değerli avcı dostlarım.

Hepimizin bildiği avcılıkta temel kurallar vardır,fakat zamanla unutulan veya bilmediğimiz kurallarda olabilir.Bunun için , hem genç avcı arkadaşlarımıza hem de ava yeni başlayan diğer arkadaşlara bir bilgi olması sebebiyle bu konuyu açtım.

Bu bilgiler haricinde de bilgisi olan ,gerek usta avcılardan duyduğu gerekse kendi tecrübe ve deneyimleriyle kazandığınız bilgileri de bu başlık altında bizimle paylaşırsanız avcılık camiasının bilgilenmesi açısından daha yararlı olacağına inanıyorum.

Yürürlükteki kanun,yönetmelik veya sirkülere uyun.Uymayanları ikaz edin.Avı,ancak avcının koruyacağını unutmayın. İçinde bulunduğunuz av sezonu ile ilgili merkez Av Komisyonu M.A.K. kararlarını yanınızda bulundurmaya gayret edin. Evinizdeki av malzemelerini muhakkak suretle kilit altında bulundurun. Av teskerenizi daima yanınızda bulundurun. Uykusuz ve alkollü yola çıkmayın. Ava gitmek için buluşma yerini ve saatini yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermeyecek şekilde net olarak tespit edin.Arkadaşınızı bekletmemeye özen gösterin. Gideceğiniz av yerini yakınlarınıza mutlaka söyleyin. Geri dönüş için yakınlarınıza kesin varış saati vermeyin. Avda kullanılacak tüm malzemelerin kaliteli olmasına özen gösterin.

Bu sizin emniyet ve rahatınız için gereklidir. Ava gideceğiniz aracınızın sürekli olarak bakımlı olmasına gayret edin. Araziye girerken benzin deponuzun dolu bulunması sizlerin rahatı ve güvenliği içindir. Av sırasında olabilecek kaza ve yaralanmalara karşı cevap verebilecek nitelikte ilk yardım çantasını arabanızda mutlaka bulundurun.İlk yardım bilgilerini muhakkak öğrenin. Aracınızı ekili araziye ve kuru otlu yere ,anıza park etmeyin. Mümkünse aracınızı yokuş aşağı park edin. Piknik tüpünü hiçbir zaman araç içine almayın.Bagajda taşıyın.

Yedek benzin bidonunu araç içinde taşımayın.Gerekli ise çelik bidonu tercih edin ve bagajda taşıyın. Sabah avına çıkarken aracınızın ışıklarının kapalı olmasına dikkat edin. Yanınızda el feneri bulundurmayı alışkanlık edinin. Aracınızda muhakkak yedek anahtar bulundurun.Yedek anahtarı bir diğer arkadaşınıza verin. Çok soğuk havalarda araç içinde ve gümelerde uyumayın. Park edilmiş araç içinde motoru çalıştırıp kesinlikle uyumayın. Kapalı yerlerde mangal yakmayın. Av sırasında arkadaşlarınızla ses ve göz irtibatını kaybetmemeye çalışın.Avcılığın bir ekip çalışması olduğunu unutmayın. Sürekli olarak aynı arkadaş grubuyla avlanmayı tercih edin.Yabancı avcılarla avlanırken daha dikkatli olun. Arkadaşlarınızın sergiledikleri davranış biçimlerini sürekli olarak izleyin ve öğrenin.Bu davranışların değiştiği hallerde olağanüstü bir durum olabilir.Hastalıklar,alışkanlıklar,tavırlar v.s. Arkadaşlarınızla uzak mesafelerden işaret ile anlaşmak için yöntemler geliştirin. Muhakkak suretle bir acil durum işareti belirleyin.Bu sizin acil toplanma sinyaliniz olsun.Bu işareti görünce en kısa sürede aracınıza dönün. Patlama sesinde bir anormallik hissederseniz namlu içi başta olmak üzere tüfeğinizi kontrol ediniz. Zor durumda olan diğer avcılar için yardım etmek sizin için öncelik teşkil etmektir. Tüfeğinizi nakil anında daima kılıfında ve bagajda taşıyın.Dolu tüfekle asla araca binmeyin. Yeni aldığınız bir ayakkabı veya çizmeyi ava gitmeden önce uzun bir yürüyüşle muhakkak deneyin.Avda sentetik çorap giymeyin.Sentetik giysiler tercih etmeyin. Karlı havalarda namlu içine kar girmemesine dikkat edin. Av sırasında tanımadığınız kişilerden kesinlikle fişek alıp kullanmayın. Tüfeğinizi kayışsız kullanmayı alışkanlık haline getirin. Avlanma sırasında tüfeğinizi doldururken gereken emniyet tedbirlerini alın.Silahınızı hiç kimsenin olmadığı istikamete çevirin.Doldurduktan sonra silahınızı kapatırken kaza ile patlayacağını varsayarak yerden yansımasını önleyecek şekilde bir açı ile tutun boşluğa doğru tutup yavaşça kapatın. Avın türüne göre uygun saçma numaralarını ve şoklarını tercih edin.Tüfeğinizin şok durumunda önemli sonuçlar doğuracağını unutmayın.Hangi ava kaç numara saçma ve şok kullanılacağını sizden daha deneyimli avcılardan öğrenmeye çalışın.Tecrübenin önemini hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Tüfeğinizi sürekli olarak hangi elinizde taşımayı alışkanlık edindiyseniz,av bıçağınızı kemerinizin diğer tarafına takın. Avda düdük ve matara taşımayı alışkanlık haline getirin. Avda yanınızda uygun kalınlıkta 3-4mm 2-3metre ip taşıyın. Yivsiz silah barutu ile yivli fişeği,yivli silah barutu ile yivsiz av fişeği asla doldurmayınız. Farklı cins ve farklı marka barutları birbirleriyle karıştırmayınız. Kullandığınız tüfeğin fişek yatağının kaç kg. basınca dayanaklı olduğunu iyi öğrenin.

Bu sınırı zorlayacak fişekleri kullanmaktan sakının. Değişebilen şoklu tüfekleri kullanırken uygun zaman aralıkları içinde namlu içindeki şoku aparatla yeniden sıkın. Eğer fişeğinizi kendiniz dolduruyorsanız,ava gitmeden önce muhakkak deneme atışı yapın.Yapmış olduğunuz deneme atışında 40metre mesafede saçma dağılımını görün.Grupmanlara dikkat edin.Saçmalar arasından avın geçmemesi gerektiğini unutmayın. Yapmış olduğunuz doluları muhafaza altına alırken üzerine kaç gr. Barut,kaç gr. Saçma koyduğunuzu ve saçma numarasını yazın.Fişekleri koyduğunuz kutuya mümkünse doldurduğunuz tarihi not edin. Dolu yaparken sigara içmemeye,alkol almamaya özen gösterin ve dikkat dağıtıcı durumlardan uzak durun.Tv seyretmek vs. Tapa üzerine aşırı basınç yapmayın. Yapmış olduğunuz doluları rutubetsiz yerlerde muhafaza edin. Değişik zamanlar içinde alınan barutlarla yapmış olduğunuz dolulardan farklı sonuçlar alınacağını aklınızdan çıkarmayın. Kapsüllerin birbirine değmemesine özen gösterin. Bir günlük avlarda dahi yanınızda yedek çorap ve iç çamaşırı götürmeyi alışkanlık haline getirin.

Özellikle kış aylarında yanınızda kibrit ve çakmak bulundurun.Özel bir tutuşturucu işinizi daha da kolaylaştırır.Şahsen ben tüfeğimi sildiğim aşırı yağlanmış bezleri ve küçük bir çıra av çantamda taşırım. Kış aylarında av çantanızda az da olsa yiyecek taşımayı alışkanlık haline getirin.Şeker ve çikolatanın kana çabuk karışacağını size güç ve enerji vereceğini unutmayın. Kış aylarında ava başlamadan en az yarım saat önce araç içinde iseniz kaloriferinizi muhakkak kapatınız.Hava şartlarının ani değişmesine karşı hazırlıklı olun. Yaz avlarında aşırı terlemeden dolayı vücutta tuz kaybının olacağını hatırlayın. Aşırı terleme sırasında çok soğuk su içmeyin. Yatarak su içerken boğazımıza kaçabilecek madde karşı dikkatli olun. Köpeğinizin aşılarını muntazaman yaptırın. Köpeğinizi ava gideceğiniz akşam iyi doyurun. Av dönüşü ilk işiniz köpeğinizin ihtiyaçlarının giderilmesi olmalıdır. Av dönüşü köpeğinizin ayak ve kulaklarını parazitlere ve yabani otlara karşı kontrol edin. Vakit geçirmeden gereken müdahaleyi yapın. Mümkünse veteriner hekime başvurun. Silahınızı, avcı arkadaşlarınızdan gerekli emniyet mesafesi kadar uzaklaştıktan sonra doldurun. Arkadaşlarınızın yanına dönerken herhangi bir uyarıya gerek kalmadan silahınızı boşaltın, onların yanına silahınız açık kırık olarak yanaşın. Silahınız otomatik ise boşaltmayı onların göreceği güvenli bir mesafede yapın. kurma yolu açık kalacak konumda kalmalıdır. Bilinçli avcı, kendi silahının boş olup olmadığını. sordurmayan avcıdır. Ekili arazileri çiğnememeye özen gösterin. Dolu silahla hendek ve benzeri yerlerden atlamayın. Silahınızı boşaltın. Silahınızı yeniden doldururken namlu içini mutlaka kontrol edin. Silahınızı namlusu arkadaşlarınıza çevrili olarak taşımayın. Yürürken silahınızın namlusunun daima havaya dönük olmasına özen gösterin. Avlanırken avcı hattını ihlal etmemeye özen gösterin. Silahınızı denemek amacı ile canlıları hedef almayın. Kalkışı sırasında tanımadığınız av hayvanına ateş etmeyin. Yapmış olduğunuz av türlerine göre silahınızın tesir mesafesini doğru bilin, yaralamalara sebebiyet verecek uzaklıklara atış yapmamaya özen gösterin. Ele geçirdiğiniz avı, mevsim şartlarına göre uygun şekilde saklayın sıcak havalarda av hayvanlarının iç organlarını çıkarın, mümkünse tuzlayın, Arkasını görmediğiniz yöne ateş etmeyin. Arkadaşınıza doğru kalkan bir ava asla ateş etmeyin. Merminin sekebileceği yüzeylere su, buz, taş v.s gibi ateş etmeyin.

Silahınızı dolu pozisyonda hiçbir yere yaslamayın, yere bırakmayın Emniyette olsa bile. Yemek sırasında silahınızı boşaltarak kılıfına koyun. Arkadaşlarınızın sizi temizlik konusunda ikaz etmelerine fırsat bırakmayın. Yemeğe aynı anda oturmaya özen gösterin. Silahınızı kılıftan çıkardıktan sonra namlu içini muhakkak kontrol edin.

Alkol aldıktan sonra araç ve silah kullanmayın. Arazide atış amacı ile şişe ve benzeri cam eşya kırmayın Arazide atık malzeme (Çöp, naylon torba, pet şişe vb.) bırakmayın.. Avlanma sırasında, sigara içmeyin Sigaranızı söndürdüğünüze emin olmadan araziye atmayın. Mümkünse toprağa gömün. Örf ve adetlerimiz gereği mutlak surette köylü ve yabancılarla selamlaşın, yapacağınız sohbet sırasında öncelikle onların sorunlarını öğrenmeye çalışın, Yoğun sorunlar altında yaşayan kişiler sizin istekleriniz doğrultusunda uygun cevaplar vermeyebilir. Arazide sönmemiş ateş bırakmayın. Koyunların sulanması için hazırlanan düzeneklerde deterjanla temizlik yapmayın.Sabun ve deterjan artıklarının kalmasına müsaade etmeyin. Koyun sürüleri su içerken atış yapmayın.

Köylüye ait hiçbir yapıyı bozmayın.Çitlerden ağaç çekip yakacak olarak kullanmayın. Avcılıkla ilgili bilgilerinizi genç arkadaşlarınıza içtenlikle aktarın.Gelenek ve görenekler ancak bu şekilde yaşatılabilir.Bu sizin her zaman saygı ile hatırlanmanızı sağlayacaktır. Bedelini hiçbir zaman ödeyemeyeceğiniz bir kazaya sebebiyet vermemek için, sizden daha deneyimli avcıların ikazlarını asla göz ardı etmeyin. En ucuza sahip olabileceği en kıymetli şey bir başkasının tecrübesidir. Bunu hiç zaman aklınızdan çıkarmayın. Örfü adetleri ve ilkeleri olan bir topluluğun saygı göreceği gerçeğini bilin, savunun ve yaşatın.

Hiç yorum yok: