20 Ekim 2008 Pazartesi

yaban tavşanı


Tavşan
Tavşanların belirgin dış görünüş özellikleri uzun kulaklar, kısa ve kalın kuyruk ve uzun arka ayaklardır. Tavşan cinsinin dünya üzerinde 12 türü vardır. Avrupa'da Asya'da ve Ülkemizde yayılış gösteren tür Lepus Europaeus'tur. Yurdumuzun her tarafında tavşana rastlanır.
Dış görünüşü coğrafi bölgelere göre ve yaşama ortamlarına göre renkleri değişmekte ise de genellikle gri boz renktedirler. Tavşan, kısa ve kalın kuyruğu, uzun arka bacakları ile karakteristik bir görünüme sahiptir. Üst dudağı ikiye bölen derince bir yarık vardır. Yarık olan üst dudak kalınca ve oynaktır. Üst dudağın üzerinde uzun sert kıllardan ibaret bıyığı ve gözünün üstünde de uzun kıllar vardır. Bu uzun kıllar dokunma vazifesi görür. Gözleri başın yan tarafındadır. Bacakları uzun ve ince, tabanları tüylüdür. Arka bacakları ön bacaklardan çok daha uzundur. Tavşanın erkeği ile dişisi arasında görünüm itibarıyla fark yok denecek kadar azdır. Erkekler sadece dişilerden biraz daha yüksekçedir ve kuyrukları dik durur. Ergin bir tavşanda boy, ortalama olarak burundan kuyruk ucuna kadar 60-70 cm. baş 12 cm. kulaklar 12-14 cm. arka ayaklar ise 15-18 cm.dir. Ağırlık çok değişmekle beraber yetişkin gelişmiş bir tavşanda 3,5 - 4,5 Kg dır
Sakin bir otobur olan tavşan, hiçbir savunma silahı olmadığından çok sayıda etoburun avını ve gıdasını teşkil eder. En büyük savunması, uzun bacaklarına güvenerek kaçmak veya çok zorda kalınca tırmalamaktır. Hayatını idame ettirmede en büyük özelliği, kendini düşmanlardan ve çeşitli tehlikelerden gizleyebilmesidir. Yerden yaklaşan bir tehlike sırasında, yere iyice yapışır, büzülür ve daha ziyade yaklaşan nesnenin çıkardığı sesi çok hassas kulakları ile takip eder. Gözleri daha ziyade kurtuluşu kaçmakta bulan bu hayvanların başın iki yanında yer alırlar ve geriye doğru geniş bir görüş alanına sahiptirler. Daha ziyade gece faliyette bulunduğundan gündüzcü yırtıcılardan kendisini nispeten korur. Günün aydınlık saatlerini uyuyarak veya dinlenerek geçirir. Tavşanların üreme potansiyeli oldukça yüksektir. Senenin sadece soğuk kış aylarında çiftleşme ve üreme kesintiye uğrar. Sıcak mıntıkalarda üreme kesintisiz devam eder. Genellikle aralık ayından şubata kadar üreme faaliyeti durur. Çiftleşen dişilerin gebelik süresi 42 gündür. Olgun dişiler müsait iklim şartlarında yılda 4 defa yavrularlar. Genelde iyi geçen yıllarda bir çift tavşan 8 ila 15 arası yavru yapar. Tavşan yavruları oldukça gelişmiş halde doğarlar. Ömürleri yaklaşık 7 - 8 yıl kadardır.
Kaynak:

Avcının Temel Eğitim Kitab

Hiç yorum yok: