20 Ekim 2008 Pazartesi

Lahana ve Elma Soteli Keklik (Ustanın Tarifi)



KEKLİK NASIL PİŞİRİLİR

Malzemeler - 4 genç keklik. - 3 tatlı elma ( soyulmuş ve göbeği çıkarılmış ) - 1 orta boy soğan - 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı, - 15 gr tuzsuz tereyağı - Birkaç dilim pastırma, - 250 ml elma suyu, - 2 yemek kaşığı kaymak, - 400 gr lahana ( savoy ) - Taze öğütülmüş karabiber,

Yapılışı

1- Bir elma ve soğanı uzunlamasına doğrayın, her bir parçasını kekliklerin her birinin içine yerleştirin.

2- Kapatıldığında 4 kekliği alacak şekilde yeteri kadar boşluk olacak kapaklı bir tencereye tereyağını eritin ve bir kaşık ayçiçeği yağı ilave edin. Karabiberi kekliklerin üzerine ekin, göğüs tarafını aşağıya getirerek tava içinde biraz kahverengileşinceye kadar kızartın.

3- Kuşların göğsünü yukarı çevirin ve her birinin üzerine yarımşar dilim pastırma örtün, elma suyunu kuşların etrafına boşaltın ve kaynatın. Sonra ocağın sıcaklığını düşürün, kapağını örtüp, yavaş yavaş 15 dakika kaynatın ( iyice pişene kadar )

4- Kuşlar pişerken lahananın göbeğini çıkarın, kalan kısmını şeritler halinde doğrayın. Kalan iki elmayı dilimleyin. Kalan pastırmayı 1 cm kalınlıkta şerit şeklinde dilimleyin.

5- Keklikler iyice pişince tencereden alın ve sıcaklığını koruyun ( kapalı bir kapta ). Pişirme suyunu yarıya ininceye ve şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Üzerine kaymağı boşaltıp bir dakika kaynatın. Tadına bakın, sos ve baharat benzeri çeşnileri ayarlayın ve bunu süzün ve sıcak tutun.

6- Yağın kalanını geniş bir kızartma tavasında ısıtın, doğranmış pastırmaları ekleyin ve gevreyinceye kadar kızartın. Elmayı ekleyin, orta sıcaklıkta elmaları sararıncaya kadar karıştırarak kızartın.

7- Lahana ve elma sotesinin üzerine keklikleri yerleştirin ve kaşıkla sosu üzerine dökün. Tavsiyeler - Kırmızı lahana, kırmızı şarap, sarımsak ve ardıç dutu ( ardıç tohumu ) veya hint baharı ( kari = curry ) ve pirinçli olmak üzere, dörde bölünmüş ateşte pişirilmiş keklik olarak da denene bilinir. - Kuşları 200 °C fırında 40 dakika kadar kızartın . Bir patatesin yarısını, sarımsak ve bir toprak tereyağını içine yerleştirin ve birazcık sıvı yağ veya tereyağını göğüslerinin üzerine sürün. Kuşların üzerine folio kağıdı ile kapatın. Piştikten sonra folio kağıdını kaldırın. - Sos doğranmış ceviz ve portakal dilimi ile servis yapın. Tavuk suyuyla yapılmış mantarlı ve yeşil bezelyeli bulgur pilavını da yanına ilave edin. - Yanına istediğiniz yeşil sebzelerden koyarak servis yapabilirsiniz.

Afiyetle...

Hiç yorum yok: